top of page
Vyhledat
Obrázek autoraMartin Buršík

Vodítka komunikace dle Community Building: Naše “tajná ingredience”

Aktualizováno: 2. 10. 2023

Ve světě, kde technologie urychlily komunikaci, ale někdy potlačily skutečné spojení, potřeba budování autentické komunity (anglicky Community Building, CB) nebyla nikdy významnější. Lidé touží po místech, kde se mohou skutečně spojit, vcítit se do sebe a společně růst.


Pro usnadnění tohoto druhu hlubokého spojení je ideální náš trénink komunikačních dovedností Community Building for Teams (CBT) pro týmy o velikosti 10-40 členů. Trénink CB dovedností je rozdělen do strukturovaných a “procesových” bloků. Ve strukturovaných blocích skupina procvičuje jednotlivá vodítka komunikace CB a poté nabyté vědomosti a schopnosti aplikuje při tzv. CB procesu, který je zcela zážitkový a nestrukturovaný.


“Tajnou ingrediencí” našeho CBT tréninku jsou určité zásady a principy, a o těch se v tomto článku dozvíte více. Vodítka komunikace CB se ukázala jako neocenitelná pro podporu autentičnosti a produktivity týmů v přátelském a přijímajícím prostředí. V tomto článku se ponoříme do těchto vodítek, které mohou sloužit jako základní kámen pro zlepšení vztahů, produktivity, účinnější komunikace a autentičnosti jednotlivých členů i vedoucích pracovníků v týmu.


1. Naslouchej pouze naslouchej: Buďte přítomni vůči právě hovořícímu


První vodítko zdůrazňuje umění naslouchat. Zahrnuje plnou přítomnost řečníka, pozorné naslouchání, přijímání toho, co sdílí, a udržování prostoru pro jeho myšlenky a emoce. To znamená, že se zdržíte poskytování rad, kladení zkoumavých otázek, snahy poučovat nebo řešit problémy mluvčího. Místo toho jde o vytvoření prostředí, ve kterém se lidé cítí vyslechnuti a potvrzeni, aniž by byli odsuzováni nebo přerušováni. Tento postup buduje důvěru a umožňuje lidem otevřít se bez obav z kritiky.



2. Já-výroky: Mluvte osobně a konkrétně pouze o sobě.


Druhé vodítko vybízí k používání "já-výroků" při vyjadřování sebe sama. Tyto výroky se zaměřují výhradně na vaše pocity, myšlenky a zkušenosti a vyhýbají se používání výroků "vy" nebo "my", které by mohly neúmyslně odvést pozornost od mluvčího. Tím, že mluvíte z vlastního pohledu, přebíráte zodpovědnost za své emoce a povzbuzujete ostatní, aby dělali totéž. To pomáhá vytvořit v týmu atmosféru osobní odpovědnosti.


3. Pohnutka mluvit: Mluvte, když jste "pohnuti mluvit", nemluvte, pokud nejste “pohnuti mluvit”.


Toto vodítko zdůrazňuje, že je důležité mluvit pouze tehdy, když k tomu cítíte skutečné nutkání. Jde o to rozpoznat okamžiky, kdy se vaše srdce a mysl shodují a kdy máte něco smysluplného, čím můžete přispět. Tento postup zajišťuje, že každé sdílené slovo je autentické a má emocionální váhu, což zvyšuje hloubku rozhovorů v rámci týmu.


4. Riskuj: Největším darem je zranitelnost a riziko


Často jsme přesvědčeni, že nabídka rady nebo učení je tím nejvýznamnějším přínosem, který můžeme skupině poskytnout. Vodítko Riskuj nám však připomíná, že skutečné budování autentického týmu nespočívá v předávání znalostí, ale v přijetí zranitelnosti a emocionálního rizika. Sdílení našich pocitů, obav a nejistot může být pro růst a soudržnost skupiny nesmírně cenné. Podporuje empatii a solidaritu a umožňuje členům navázat kontakt na hlubší úrovni. Ve firemních týmech není možné ani vhodné vždy aplikovat toto vodítko, ale účastníci seminářů a tréninku CB aplikací tohoto vodítka poznávají sebe sama v bezpečně vedených situacích své zranitelnosti. Reakce ostatních jsou pro účastníky cenným obohacením vnímání svých emocí.


5. Dej prostor: Ticho jako prostředek k uvědomění


V návaznosti na první vodítko se toto zaměřuje na udržování rytmu. Vybízí účastníky, aby aktivně naslouchali a sledovali dění ve skupině. Dát prostor lze i v tichu, kdy účastníci poskytnou dostatek času pro uvědomění si emocí právě sdílejícího účastníka. V těchto okamžicích je také možné si uvědomit případy, kdy se někdo může cítit "upuštěn" nebo vynechán ze skupiny. Tím je zajištěno, že hlas každého je slyšet, i když se rozhodne nemluvit.


6. Vyjádři nespokojenost celé skupině: Tvé sdílení může posunout skupinu kupředu


Zdravé týmy uznávají, že konflikty a neshody jsou přirozené a nezbytné pro růst. Šesté vodítko vybízí jednotlivce, aby v případě potřeby vyjádřili svou nespokojenost celé skupině. Tento postup zajišťuje, že se problémy řeší otevřeně, což vede k lepšímu porozumění a řešení a v konečném důsledku posiluje vazby uvnitř týmu.


7. Buď emocionálně přítomen


Sedmý pokyn zdůrazňuje důležitost plného zapojení a emoční přítomnosti během interakcí v týmu. Vybízí jednotlivce, aby si uvědomovali řeč svého těla a případné duševní bloudění a zajistili, že zůstanou v přítomnosti. Emocionální přítomnost je zásadní pro podporu smysluplných vztahů. Pokud jednotlivec není schopen být emocionálně přítomen, komunikování této skutečnosti přispěje k lepšímu pochopení a přijetí v dané situaci.


8. Zapoj sebe i ostatní


Osmé vodítko nám připomíná, že vyloučení se je nepřítelem budování zdravého týmu. Vybízí účastníky, aby sebe zahrnovali nejen ve vztahu k ostatním, ale také sami k sobě. Vyloučení sebe sama může bránit osobnímu růstu a snižovat celkovou sounáležitost týmu.


9. Zavaž se "zůstat"


Budování skutečného zdravého fungujícího týmu vyžaduje čas a úsilí. Toto vodítko zdůrazňuje, že je důležité důvěřovat CB procesu a vodítkům, a zavázat se "zůstat", i když se objeví problémy. Vytrvalost a trpělivost jsou klíčem k dosažení trvalých vazeb, a překonání a přijetí růzností jednotlivců v týmu.


10. Buď přítomen verbálně nebo neverbálně


Desátý pokyn rozšiřuje definici účasti. Mluvení je sice cenné, ale ne vždy je při interakci s týmem nezbytné. Jednotlivci mohou přispět svou přítomností, řečí těla a zapojením, i když se nevyjadřují verbálně. Tento pokyn zajišťuje, že příspěvky všech jsou uznány a oceněny.


11. Buď zodpovědný za svůj úspěch a úspěch skupiny


Osobní odpovědnost v rámci týmu souvisí s tím, že každý člen je vybízen k tomu, aby identifikoval své překážky, dodržoval vodítka a aktivně se zapojil (verbálně nebo neverbálně). Uvědomění si, že váš růst může ovlivnit úspěch skupiny, podporuje pocit sdílené odpovědnosti. Být zodpovědný neznamená tým “zachraňovat” nebo za každou cenu posouvat kupředu. Při své zodpovědnosti aplikujte všech 12 vodítek CB.


12. Nedokonalost je podstatou a esencí


Poslední vodítko uznává, že nejcennější učení často přichází prostřednictvím pokusů a omylů. Praktikováním odpuštění, a to jak pro sebe, tak pro ostatní, vytváříme prostředí, které odpouští a přijímá. Nedokonalost je nejen tolerována, ale i oslavována jako přirozená součást cesty k lepším výsledkům a silnějším vazbám v týmu a osobnímu růstu.



Tato vodítka komunikace dle metody Community Building od Scotta Pecka poskytují plán pro budování autentického týmu. Podporují atmosféru důvěry, empatie a zranitelnosti, která je nezbytná pro vytváření trvalých vztahů. Aktivním uplatňováním těchto zásad mohou jednotlivci i skupiny navázat hlubší vztahy, posílit osobní růst a nakonec vybudovat silné, podporující a produktivní týmy, ve kterých se bude všem členům dobře spolupracovat.


Protože v ziskovém i neziskovém prostředí je velmi obtížné tato vodítka aplikovat, tréninky CB dovedností jsou ideální pro jejich osvojení. Pravidelné každoroční proškolování pak umožňuje udržovat tým komunikačně i vztahově ve výborné kondici.


Objednat CBT jako team building nebo jako školení můžete na www.cbpeck.com nebo telefonicky na +420 725 038 740.


22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Co je otevřený seminář CB?

Budování komunity, tj. Community Building, tak jak jej definoval Scott Peck ve své knize V jiném rytmu (The Different Drum), je proces,...

Yorumlar


bottom of page